zaterdag 29 september 2007

Ye ye da da ... ma..m..
We vallen in herhaling, maar vandaag weer een leuke tijd gehad in het weeshuis. Madina kwam binnen en deed teken naar haar schoentjes. Mooie witte met bloemetjes, ze was er enorm fier op. Schoenen worden zeer vaak verwisseld, en het steekt niet op een maatje meer of minder. Vaak verliest ons Madina haar schoentjes omdat ze te groot zijn voor haar minivoetjes... Deze keer was de maat wel ok!! Marcella is het eindelijk gelukt om haar een tijdje alleen in mijn nabijheid op het tapijt te laten spelen. Ze houdt Marcella wel voortdurend in de gaten, want deze mag geen m² wijken! Ze kan echt hard schateren en tussendoor brabbelt ze enkele Kazachse woorden en plots.. ye ye da da.. ma..m, en ze kreeg er niet genoeg van.. ma..m!!


Onze groep wordt elke dag kleiner en kleiner in de bezoekersruimte. Vandaag hebben Nadja en Koen hun Milo meegekregen. Volgens de directrice gisteren was er geen probleem met Madina en dus volgens haar ook geen reden om haar nu al mee te geven aan ons.... vreemde redenering!! Ze zeggen ons voortdurend dat het contact zeer goed zit!! Enfin maar weer wachten..


Nu het allerbeste nieuws!!!! We vernamen gisteren dat de zitting op de rechtbank pas zal doorgaan op 30 oktober!! We vielen bijna van onze stoel. Dit betekent dat wij hier nog een maandje langer zullen moeten verblijven dan voorzien, dit hadden we echt niet verwacht en kwam toch wel even hard aan. (eerst zitting, dan 15dgn beroepsperiode, dan een 10 à12 dgn voor het in orde brengen van visum Madina, dan terugvlucht regelen) Marcella en ikzelf proberen de knop om te draaien en er het beste van te maken. Tussendoor is er wel de praktische mogelijkheid om even naar huis te komen maar in functie van ons Madina vinden we dit helemaal niet verstandig. (hechting) Op het thuisfront zullen we nu wel nog enkele zaken moeten regelen waarvan we voorzien hadden ze zelf te kunnen doen in november. (ook het werk!!) Als we nu ons Madina snel bij ons zouden krijgen gaat deze periode ook wel aangenamer zijn en kunnen we hier alvast beginnen aan ons gezinnetje.


Zo tot morgen of maandag,


Liefs van ons


M&M&M

vrijdag 28 september 2007

Punky Madina-Lisa

Ons bezoek begon vandaag zoals altijd. Al vlug merkten we dat M-L niet in haar beste doen was; Eenmaal bij Marcella begon ze te huilen, echt hard te huilen, ze was niet te troosten. Marcella probeerde zoals steeds met veel geduld haar op haar gemak te stellen en te troosten. Helaas, ze huilde echt tranen, voor ons de eerste maal dat we dit zagen bij haar. Na een poosje kwam de arts ons meedelen dat de kindjes zeker geen voedsel mochten krijgen daar er binnen het half uur een medische controle was op infecties van de luchtwegen. (deze controle gebeurt regelmatig uit voorzorg) Er ging bij ons al een lampje branden. Marcella merkte ook nog in M-L haren "vreemde individuen" op. De zeer bezorge arts vroeg Marcella onmiddellijk mee te komen naar haar cabinet. Daar werd ze grondig geinspecteerd en na 5 minuten klonk er een gerusstellende kreet van het medisch team. Resultaat: Een koekenkruim zou de dader zijn..... De nanny diende M-L haren wel eens goed te wassen en te kammen. Opgelost...en we kregen een punky Madina terug. Ze zijn toch wel overbezorgd in het weeshuis, allemaal positief! Marcella mocht dan ook meteen naar de controlerende arts gaan terwijl M-L nog steeds aan het huilen was. Eenmaal binnen kneep ze met haar vingers haar neus potdicht. Ze wist wat haar te wachten stond, ocharme die meid.. Marcella vond het fijn om bij haar te zijn en haar zo het gevoel kon geven dat haar mama er is om haar te troosten. Met een watten staafje namen ze wat slijm uit de neus en de keel en na enkele minuten later stond ze weer heel lachend en monter in de bezoekersruimte, alles was vergeten en vanaf dat moment hebben we samen een leuke tijd doorgebracht. Rollespelletjes en fantasiespelletjes doen vindt ze heel leuk, papa en mama worden hierbij betrokken. Mama eten geven betekent doekje onder kin leggen, mondje afvegen et.. prachtig om te zien hoe zij ons ochtendritueel met haar nabootst!!!
Na het bezoek hebben wij het gesprek gehad met de directrice over ons kinddossier en konden vrijuit vragen stellen. Het was een heel open gesprek. Hebben veel informatie gekregen van de tijd die ze in het weeshuis heeft doorgebracht. Een goed gevoel. Deze namiddag heeft een derde koppel hun kindje meegekeregen naar het appartement. Heel fijn voor hen, wij blijven wachten en hopen!
PS: Carine D: mailtje ontvangen. Heidi L: antwoord mail ontvangen? Aan iedereen die ons mailt graag een bevestiging indien ons antwoord is aangekomen. Blijkbaar loopt het onderweg soms mis. Onze laptop valt soms uit en ook het downloaden lukt alsmaar moeilijker. Indien geen berichten meer van ons, zoeken we een andere weg.
Liefs en tot morgen
M&M&M

donderdag 27 september 2007

Een "kleurrijke" dag

Vandaag een dag niet zoals de anderen. Madina-Lisa was heel rustig en het contact zat direct goed tss ons drietjes. Gisteren hebben we speciale kleurpotloden aangekocht en deze vallen bij haar heel erg in de smaak. Kleuren boeit haar enorm en ze kan zich hiermee een hele tijd bezig houden. In de ontvangstruimte was het ook veel rustiger dan de dagen voordien.

De arts kwam iedereen wat tips meegeven aangaande onze kindjes. Wij moesten erop letten dat Madina haar lepeltje in de rechterhand moest nemen tijdens het eten. Volgens ons is ze linkshandig met eten, rechtshandig met kleuren et.. We hebben ook de indruk dat ze al enkele woordjes nederlands begrijpt. We proberen zoveel mogelijk alles te benoemen als we met haar bezig zijn.

Geen bellen, geen toeters of slingers, maar onder begeleiding van mama een lachende en in de handjes klappende Madina op het liedje van happy birthday.... Ik kon me geen mooiere verjaardagscadeau toewensen. Ze heeft letterlijk en figuurlijk mijn dag gekleurd!!

Deze namiddag hebben we het rustig gehouden en onszelf eens goed verwend met een zeeeeer callorierijke Kazachse zachertorte.... dat smaakte!! (ik kan dit wel hebben, ben ondertussen al enkele kilo's kwijt!!)

We kijken alweer uit naar morgenvroeg..

Veel liefs van ons

M&M&MPS: Marijke en Paul, jullie hebben nog een borreltje te goed he!

woensdag 26 september 2007

Happy day


Weer een fijn bezoek gehad in het weeshuis. We denken dat ons Madina momenteel met een enorme taalfrustratie zit. Ze wil ons vanalles duidelijk maken en ze heeft blijkbaar door dat we haar niet begrijpen. Het maakt haar soms heel erg prikkelbaar. Dit uit ze vooral bij Marcella daar dit de persoon is aan wie ze zich volledig geeft. Op zich is dit normaal in het hele proces, ze zal hier doorheen moeten, wij beiden ook.. We tonen veel geduld en liefde en proberen haar telkens weer gerust te stellen. Ze kan enorm genieten van het contact met Marcella en laat ze geen minuut los, zelfs als ik haar eten geef moet Marcella in de buurt zijn. Eten en drinken gedaan en hop daar gaat ze weer richting.....


Vandaag hebben een aantal van de ouders het gesprek gehad met de directrice van het weeshuis. Ze waren hier allen zeer tevreden over. Dat van ons gaat vrijdag plaats vinden. Toen we om 12u in het busje zaten om huiswaarts te keren riep onze tolk Els terug naar binnen. Tien minuten later was ze terug met ..... haar dochtertje Isaura!!!! Wat een verrassing en blijdschap allom. Marcella was heel geëmotioneerd en heel gelukkig voor Els, Donald en Jermik. Het is nu voor ons en de anderen blij afwachten wanneer onze kindjes worden meegegeven. Hopen maar... Dus vandaag een happy day !!!


Deze middag zijn we weer eens inkopen gaan doen zodat we zeker alles in huis hebben mochten we ook deze week verrast worden met ons dochtertje. (kan ten vroegste vrijdag of zaterdag daar wij het gesprek nog niet hebben gehad) Duimen maar.... De temperatuur is hier gevoelig frisser, en nog steeds geen warm water in ons appartement. (al 3dgn)


Tot morgen,


Liefs


M&M&M

dinsdag 25 september 2007

Drukte in de bezoekersruimte!


Iedere dag controleren we onze brievenbus, en jawel, de brief van Chris M is toegekomen. Hij is 10 dagen onderweg geweest. Leuke verrassing!


Vandaag was Madina uit haar doen, het was een verwarrende sfeer in de bezoekersruimte. Een groepje (waarschijnlijk dat van haar leeftijd) weesjes kwamen er dansen en zingen. Een drukte!

Het was duidelijk aan haar gedrag te merken dat ze niet goed begreep wat er allemaal gebeurde. Schoot op, schoot af bij de mama, ze wist niet wat ze wilde, was heel onrustig en prikkelbaar.... begrijpelijk. Het laatste half uurtje hebben we haar wat kunnen afleiden met de blokken en de muziekinstrumenten. Vandaag hadden we een banaan meegenomen en ook deze ging er vlot in. Wel is het moeilijk in te schatten wanneer ze genoeg heeft, want ze blijft maar eten. (op het laatste begint ze te hamsteren, eten bewaren in haar kaken) Ze kent al goed het verschil tss appelsap en water... het bekertje met water weigert ze.

Aangaande de zitting op rechtbank staat er nog niets vast, ook niet wanneer we ze mee krijgen naar ons appartement. Wel is het zo dat er momenteel een onderzoekscommisie in het weeshuis aanwezig is. (gebeurt om de 2à3 jaren)

Marcella heeft vandaag nog eens alle kleedjes van Madine bekeken gekeurd... ze liggen mooi opgeborgen in een ladekast op onze slaapkamer. Het doet haar aan vroeger bij haar thuis denken. Ook heeft ze nog wat bijgekocht voor als...


Tot morgen en veel liefs van ons


M&M&M

maandag 24 september 2007

Happy birthday


Ja, ja tjotja Ria, rechtstreeks vanuit het weeshuis: hiep hiep hoera 50X en een dikke padoesjka van ons drietjes. Deze namiddag online kunnen zien dat de sfeer er al goed inzat gisterenavond tijdens het sieren. Vasje zdarov'je! (proost)


Vandaag was het weer overduidelijk, de twee dames hebben elkaar duidelijk gevonden. Madina-Lisa vertoefd het liefst op mama's schoot en die twee kunnen er echt van genieten, papa kan alleen maar een beetje jaloers toekijken, ha, ha! Het spelen zat er niet echt in vandaag. Ze kan enorm genieten van eenvoudige dingen: kleurpotloodjes bestuderen, uit het zakje nemen en ze er weer terug insteken, de bladzijden van boekjes betasten en omdraaien... maar het liefst van al gewoon zot doen op de schoot van mama. Vandaag was ze spontaan begonnen met een kiekeboe spelletje, ze verstopte Marcella's gezicht telkens achter het gordijn en schateren dat ze hierbij deed. Ze ging er zo in op dat ze plots een Russisch woordje uitriep, en wij werden er heel stil van... Ook bootste ze de geluiden op haar manier na, die Marcella haar voordeed, schitterend om dit alles te ontdekken, ieder dag iets anders, iets nieuws, dat maakt het voor ons zo boeiend.

De vrouwelijke hoofdarts komt bij ieder bezoek even langs bij de kindjes. Het is een heel lieve mevrouw en de kindje hebben haar graag, je merkt dat aan hun reacties. Vandaag deed ze ons een teken dat het al goed zat bij Madina-Lisa en ons.


Deze namiddag weer eens een flinke wandeling gemaakt, het is wel zonnig maar het koelt snel af. Vanavond gaan we proberen wat spaghetti te bereiden met het vlees van hier.


PS: Carine E: 't is geweldig hoe Floor & Janne de blog meevolgen, kusje van M-L. Ingrid K heeft al terug gemaild! Leuk.


Liefs van ons

M&M&M

zondag 23 september 2007

Zondag rustdag!


We merken dat vandaag niet een dag is zoals de andere. We missen ons Madina al...

Biuten is het goed te merken aan het minder drukke verkeer dat het weekend is. (zaterdags werkt men hier ook!) We zijn dan ook een frisse neus gaan ophalen, want gisteren avond heeft het voor het eerst een beetje geregend, en vandaag voelt het een heel stuk frisser aan.

We hebben dan maar enkle fotootjes van de directe omgeving en ons appartement genomen. (sober, maar we hebben hier al de noodzakelijke dingen)

F1: buitenzicht appartement

F2: hoofdingang appartement

F3: onze gang

F4: onze living

F5: de keuken (zo zie je wie altijd moet koken!!)


Tegenover ons appartement is er een open keuken waar we de weg naartoe dagelijks gevonden hebben ... naar de pannekoekenbak, heel lekker en kost bijna niets!! Groenten en fruit zijn hier erg duur. Het zelf gebakken brood van de warme bakker is heel lekker, alsook de verse vis die je dagelijks vindt.


PS: Kristel B: hebben pers. mailtje verstuurd, maar lukt niet, proberen het via andere weg.

Algemeen: het versturen van pers. mails verloopt moeilijk en we weten niet zeker of ze aankomen, dus geef een seintje aub.

Aan ons beider families en iedereen die onze blog volgt heel veel liefs

M&M&M