zaterdag 3 november 2007

Laatste bezoek aan het babyhuis.

Gisteren hebben we het postkantoor gevonden, het lag twee straten verder van ons appartement.

Vandaag om 10.00u samenkomst bij Karen om van daaruit goed gepakt (cadeautjes en taarten) te vertrekken naar het babyhuis. In tegenstelling tot was afgesproken liet men ons vrijdagavond weten dat er maar 1 persoon per familie mee mocht, ook geen kindjes. Wij hadden toch al zelf de beslissing genomen Madina niet mee te nemen om haar de confrontatie met het babyhuis te besparen. Tijdens ons bezoek is Marcella op het appartement van Karen gebleven met Madina en Estee. We werden ontvangen op het kantoor van de directrice. Na het afgeven van de cadeautjes kregen we een korte rondleiding in het babyhuis en werden de leefgroepjes bezocht. Ook mochten we nog vragen stellen. Het doet toch wel iets met je als je al die andere kindjes daar ziet. Hopelijk krijgen zij ook binnenkort een mama en papa.

De zaterdagnamiddag is het weer rustiger op straat, studenten hebben enkel in de voormiddag les. We hebben onze inkopen gedaan en zijn met Madina wat gaan schommelen, op de wip zitten et... ze is een echt buitenkindje. Van zodra we de woorden "buiten" of "schommelen" gebruiken is ze niet meer te houden:-))


PS: brief Chris M: toegekomen. Pakje Marij toegekomen.


Veel liefs en tot volgende blog

M&M&M-L

donderdag 1 november 2007

Cocco's


Gisteren, woensdag afgesproken met Stefan en Hilde, Berik en Alma aan het GM plein. (Glory Memorialpark) Vanaf ons appartement tot aan het GM was het toch een uurtje flink doorstappen. Opvallend dat de buurt in deze omgeving er veel netter uitziet dan bij ons. Wij wonen in de buurt van de hogere scholen met zeer veel studenten. We treffen er veel zwerfvuil aan! De voetpaden zijn in zeer slechte staat, Madina zou er wel eens "buggyziek" kunnen op worden!! Tijdens onze wandeling werden we weer eens geconfronteerd met het chaotisch verkeer. Zelfs op een zebrapad met een kindje in de buggy met groen licht, zouden ze je nog gewoon omver rijden, ook nog toeteren op je om je van de weg af te krijgen. Totaal geen respect voor de voetgangers hier!! Om 10.30u waren we op de afgesproken plaats en hebben samen het park doorwandeld. Even halt gehouden aan het eeuwig vlammetje, (ter nagedachtenis van de 2é w.o.) en aan een Russisch Orthodoxkse kerk, volledig opgetrokken in hout en zonder een enkele nagel. Het park is heel mooi en er is ook een speeltuintje aanwezig. Wat Madina het meest aantrok waren natuurlijk de "cocco's". (duiven) Van hieruit zijn we verder gewandeld naar de Green Market. Hier hebben we de cadeautjes aangekocht voor het personeel van Madina's babyhuis. Onderweg een korte lunchstop gehouden en dan weer verder gewandeld tot Arbat, (auto vrije winkelstraat) waar we in een koffiehuis een lekkere Irish koffie zijn gaan drinken! (voorlopig de 1é plaats waar we een menukaart kregen in het Engels:-)) Van hieruit terug naar huis, het was een heel lange wandeling en we waren toch blij om terug op ons appartement te zijn. Een leuke dag zat erop!


Vandaag donderdag in de voormiddag bij Els geweest om wat documenten te ondertekenen die nog nodig waren voor het FCA in België. Verder is de dag rustig verlopen.


Zaterdag zouden we dan een bezoek brengen aan het babyhuis. De cadeautjes worden dan overhandigd en is dit voor ons het allerlaatste bezoek hier. Afwachten hoe Madina op dit weerzien gaat reageren, maar een ding is zeker, ook voor haar zal het de laatste keer zijn...


Morgen gaan we op zoek naar een postkantoor, we hebben een bericht in de brievenbus ontvangen dat er een pakje dient opgehaald te worden. Rest ons enkel nog om iemand te vinden die dit berichtje kan ontcijferen en ons kan vertellen op welk postkantoor, want we hebben er hier toch al vele gezien!


Tot volgende blog,


Liefs van ons drietjes


M&M&ML

dinsdag 30 oktober 2007

Madina-Lisa Donders!
Gisterenavond werden we opgebeld door Olesia, (beëdigd vertaler) een korte voorbereiding op onze zitting. Zij fungeert als tolk op de rechtbank. Daarna telefoon van Hassan (tolk) met het voorstel om in de namiddag na de zitting een uitstapje te doen naar een vogelshow. Dan telefoon van Annastacia (tolk) om te vragen of Olesia ons al gecontacteerd had. Dan weer telefoon van Hassan ivm de cadeaus voor het weeshuis. Dan terug Olesia aan de telefoon om een uur af te spreken van ophalen aan ons appartement....... van een rustige vooravond gesproken!
Madina geraakte niet in slaap, ze was heel onrustig en we hebben ze uiteindelijk bij ons in bed genomen, resultaat, een slapeloze nacht voor ons alle drie! 's Morgens om 07.00u opgestaan en om 08.20u stonden we in de gewenste outfit buiten te wachten op de chauffeur. Onderweg hebben we Hilde en Stefan opgepikt. (adoptieouders van Alma, 2é adoptiekindje) I.p.v. Madina zoals afgesproken naar Karen te brengen stelde Olesia voor haar mee te nemen en in het busje te laten wachten bij Hilde en Stefan zodat ze ons maar een uurtje zou moeten missen. Hilde en Stefan zijn het eerst de rechtbank binnen gegaan en zijn een uurtje later heel tevreden naar buiten gekomen. Wij moesten toen onmiddellijk naar de rechter. Het gebouw is heel sober. We werden ontvangen in een kleine ruimte waar ze druk bezig waren met het papierwerk. Onmiddellijk mochten we doorgaan naar de aangrenzende ruimte, het bureau van de rechter Aanwezig, de rechter, de griffier, iemand van educatie, de hoofdarts van het babyhuis en wij met Olesia. (allemaal vrouwen) We dienden te antwoorden op de gestelde vragen, nadien kwam de hoofdarts ook aan de beurt. Na een 20 minuten dienden we te gaan rechtstaan en werd de uitspraak gedaan. De rechter feliciteerde ons met onze dochter die vanaf heden Madina-Lisa Donders noemt. Een heel mooi emotioneel moment voor ons. (onze dochter Madina-Lisa Donders) De hoofarts gaf Marcella een stevige knuffel. Jammer dat we nooit met haar een gesprek hebben kunnen voeren tijdens onze bezoekjes in het bayhuis, daar zij geen Engels spreekt, ze was een "warme" mevrouw, maar soms zijn er geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Tijdens onze zitting is het heel goed gegaan met ons Madina. Hilde heeft dat prachtig gedaan, zij is ook een heel fijne moeder! Terug aangekomen op ons appartement kregen we na 5 minuten opnieuw telefoon van Olsia dat we beneden verwacht werden binnen 5 minuten om naar de notaris te gaan om nog wat documenten te ondertekenen. Madina maar weer meegenomen en tijdens de rit was ze heel stil, en, plots moest ze overgeven, wagenziek, ocharme, Marcella heeft zich half moeten uitkleden, en ons Madina hebben we nog net in haar jasje kunnen steken (de rest was klaar voor het wasmachine) voordat we zijn binnen gegaan bij de notaris! Het kind was echt ziek... ze voelde zich echt slecht, we hadden met haar te doen! Terug op ons appartement was ze volledig uitgeteld en we hebben de geplande uitstap achterwege gelaten en Madina de nodige rust gegeven. 's Avonds was ze weer helemaal de oude.
Voor ons voelt het nu heel fijn aan te weten dat ze nu "onze" dochter is :-))
PS: Ingrid V, Ma, (nr3) Chris M: brieven toegekomen!
Tot volgende blog
XXX
M&M&M

zondag 28 oktober 2007

Rustig in Almaty City!


In Almaty is de rust weergekeerd sinds donderdag. Onafhankleijkheidsdag (sinds 15J?) een vrije dag voor iedereen hier, de meesten maakten de brug t/m zondag. Madina is nu 2 weken bij ons op het appartement. In vergelijking met de eerste week heeft ze zich enorm goed aangepast aan deze nieuwe situatie. We proberen de dagdagelijkse dingen duidelijk te benoemen en te structureren en hebben de indruk dat het resultaat geeft. Volgens ons begrijpt ze al wat van onze taal, zeker de zaken die vaak terug komen. Het is een echt vrolijk meisje en brabbelt de hele dag. Zingt in haar eigen taaltje en het mama en papa is niet meer weg te denken. Ook immiteerd ze ons, het is koddig om te zien. Kusjes geven is momenteel een van haar favoriete bezigheden, het kan niet op.... Iedere dag proberen we in de voormiddag een wandeling te maken in de omgeving en doen dan onze inkopen, en ja, de muts is eindelijk geïntegreerd!! Het lukte maar niet met tantes mutsen, blijkbaar wel met de Kazachse!! Na het middag eten lukt het ons om haar een middagdutje te laten doen, op voorwaarde dat papa en mama meegaan. Eens ze slaapt moeten we ze wakker maken om 15.00u, anders slaapt ze gewoon verder. Daarna haar geliefde fruitpap, en dan maken we meestal (bij mooi weer) weer een wandeling in een van de parkjes hier aanwezig. Ze is dol van bloemetjes en afvallende bladeren, en zeker niet te vergeten de cocco's. (duiven)
Vandaag zijn we in de voormiddag naar Karen geweest. We hebben afgesproken hoe we het gaan doen tijdens de rechtzitting met de kindjes. Zoals jullie weten mogen zij zeker niet mee naar de rechtbank, daar de rechter ervan uitgaat dat ze nog in het weeshuis verblijven!! Karin kent ons Madina het langst van tijdens de bezoeken in het bayhuis, vandaar dat we Madina naar Karin brengen, en wij zullen op haar Estee gaan letten. (Karin verschijnt maandag en wij dinsdag voor de rechter) Afwachten hoe ons Madina gaat reageren als we ze moeten achterlaten...
Gisteren is ons buurmeisje hier in het appartement naast ons getrouwd. De gang was mooi versierd en er waren veel toeters en bellen te horen. Fijn om eens vanop afstand een Kazachse trouwerij mee te maken.
PS: Chris M: Ingrid VM: Inge D: brieven toegekomen. Ontroerend mooi, danke danke!
Veel liefs en tot volgende blog
M&M&M