donderdag 4 oktober 2007

Koud maar zonnig!

Gisteren regen en koud, 5°C. Vandaag terug zonnig en droog, 10°C. Het is koud in de bezoekersruimte. De bezorgde hoofdarts merkte op dat we vanaf morgen dikkere kousen moeten aandoen. Ook ons Madina goed tegen ons aandrukken, zodat ze het warm zou hebben. Geen gebrek hieraan. Het is een Kazachse gewoonte bij het binnen gaan van een woonruimte je schoenen aan de ingang uit te doen. De reden is ons zeer duidelijk. Er wordt veel gerocheld en gespuwt op straat. Kwestie van bacteriën en vettige troep buiten te houden...

De bezoekjes lijken hoe langer hoe korter, heel intens. Vandaag was er een heel goed contact met mij. Zolang Marcella maar kort bij haar is. Het afscheid wordt telkens moeilijker en moeilijker. (wenen, wenen..) Maar ja, geduld is wel een mooie deugd, maar het ondergaan is toch iets anders als we telkens haar verdriet zien!

Deze namiddag hebben we in de beurt een openlucht marktje bezocht en wat vers fruit en groenten aangekocht, en de kapper opgezocht want deze drong zich toch wel op bij mij. Kazachse look....


PS: Kathleen; Kaia is momenteel haar nieuwe vriend.


Veel liefs en tot volgende blog
M&M&M

dinsdag 2 oktober 2007

Een koude grauwe natte dag
De ochtend begon grauw en koud en in de late namiddag is het goed beginnen te regenen. Op enkele dagen tijd maakt de temperatuur een enorme duik, even wennen voor ons, ook wordt de verwarming pas opgezet op 15 oktober!! In afwachting heeft Marcella zich vandaag een warmwaterkruik aangeschaft..

Wat betref ons bezoek Madina: we werden in een andere ruimte ontvangen dan normaal. Een soort therapieruimte, in de hoek een sportraam, een ballenbad, looprek, piano et.. In het aangrenzende lokaaltje waren 2 kindjes voor een spiegel woordjes aan het oefenen met we zullen haar de logopediste noemen. Leuk om dit ook eens mee te maken.

Marcella mag vanaf vandaag Madina gaan ophalen en terug brengen in haar leefgroepje. Het afscheid met Madina wordt almaar moeilijker, ze klamp zich enorm vast aan Marcella en er komen veel traantjes aan te pas... Madina verkeert momenteel tussen 2 werelden in, haar leefgroepje en de individuele aandacht die ze van ons krijgt. We zijn er wel van overtuigd dat iedereen in het weeshuis zijn uiterste best doet voor de kindjes, wel te verstaan met beperkte mogelijkheden!

Vanaf vandaag gaan we om de andere dag "bloggen". (hebben de laatse tijd moeilijkheden met de verbinding, zeer traag netwerk et..) Moesten we ons Madine thuis krijgen gaan we dit wel onmiddelllijk melden op de blog.


Veel liefs en tot de volgende blog

M&M&M


PS: Chris Maes: 2é leuke brief ontvangen, merciekes. Hilde D: mails ontvangen, fijn!

maandag 1 oktober 2007

Weer wat nieuws.... MAILEN IS WEER MOGELIJK!!
Blij dat het weer maandag is. Bezoek Madina.

Alleen Karen en wij worden nog s'morgens opgehaald om naar het weeshuis te gaan daar de andere kindjes reeds op het appartement verblijven. In het weeshuis (babyhuis) ontmoeten we Ajgoul (coördinator KZ) en onze tolk. Op de vraag of we Madina vandaag kunnen meenemen kregen we plots het antwoordt dat Madina nog maar 1 1/2 maand verbleef in dit weeshuis wegens renovatiewerken in haar eigen weeshuis. Ze konden haar nu niet meegeven daar ze eerst toestemming moeten vragen aan de directrice van haar eigen weeshuis. Vraag van ons: met wie hebben dan afgelopen vrijdag het gesprek gehad?? We vallen weer van de ene verassing in de andere. We zijn wel van plan te blijven aandringen.

Madina van haar kant bloeit met de dag meer en meer open. De woordjes waarop we zolang gewacht hebben komen er nu in overvloed uit.... wel in het Kazachs! Ze begint zich ook al te uiten zowel in positieve als negatieve zin. Vandaag heeft Marcella dat mogen ondervinden. Toen Marcella even aandacht schonk aan Estee van Karin liet ze duidelijk merken dat haar dit helemaal niet zinde. (morren, proberen te slaan naar mama, en ze zette zelfs haar tandjes in Marcella's schouder.) Van een driftkikkertje gesproken. Marcella heeft heel boos gekeken (of wat dat ook inhoud...) enfin het maakte indruk op haar en nadien kon de liefde weer niet op van beide kanten!!

De soep die we reeds hadden klaargemaakt voor ons drietjes zal nu opmoeten met ons tweetjes... Duimen maar weer!PS: we kunnen momenteel geen mails meer ontvangen en versturen via telenet.Liefs van ons

M&M&M

Opgepast met het versturen van emails grote bestanden!!

Dag allemaal,
Ik wil jullie allemaal vragen om ons geen berichten via mail te versturen met grote bijlage. Het systeem is hier zeer traag en blokkeerd om deze reden soms alles. HubertB: we hebben jou mail niet kunnen openen en kunnen verder niets meer doen via telenet mail. Daarom aan iedereen; verstuur momenteel geen mails meer want we kunnen ze niet meer openen, noch een mail versturen. Van zodra het probleem van de baan is laat ik dit weten via de blog. Laat dringende mededelingen even via blog verschijnen!

Groetjes
Mathie

zondag 30 september 2007

Zondag was en poetsdag
Vandaag zondag, een dag zonder Madina. Hopelijk de laatste zondag!

Deze voormiddag hebben we ons bezig gehouden met de was en de plas. Voor de eerste maal soep gekookt op Kazachse manier. Weinig groenten! De groenten zijn hier toch wel duur. Gisteren verschoten we van de prijs van 1 dikke porei: €5 per stuk!! Op de groenmarkt is alles goedkoper, maar we moeten ons verplaatsen per taxi, toch een eindje van ons appartement. Alles is er te vinden, echt een gezellige overdekte markt. (zie foto's)

Deze namiddag zijn we een flink eind gaan wandelen naar de kabelbaan. Vandaaruit kun je de bergen in. We gaan deze uitstap zeker eens doen met Madina. Op de terugweg troffen we Els en Donald, Jermik en Isaura op een terrasje. We hebben gezellig wat bijgebabbeld en mekaar wat opgepept ivm ons verlengde verblijf hier. Isaura doet het merkelijk zeer goed. Ze straalt.

Vanavond gaan we eens vroeg naar bed en kijken weer uit naar ons bezoekje aan Madina.


PS: Hilde D: Inge D: Koen en Denise: Kristel B: Evah: HKM: mails ontvangen. Geert L: heb je mijn mail ontvangen van vandaag?


Lieve groetjes

M&M&M